Враговете над нас (антигълъбски разказ)

Стандарт

    В неделния ден Маврудий Винпромов стана къмту обяд и усети стържещо пронизване в корема си. Гонеше го махмурлийски глад след запоя от снощи. Маврудий нахлузи набързо един чифт бермуди, облече върху тениската си яке със щампа на кълвача Уди и излезе да си купи дюнери от арабина Пуди. Пътьом реши да хвърли боклука в близкия контейнер.

          И какво стана когато метна полиетиленовата си торбичка с боклуци в контейнера? ШОК И УЖАС – оттам изхвърча един мръсно лъскав гълъб-клошар, който с плясъка на крилете си сепна отпуснатия Маврудий и му прехвърли стотина паразити и буби по въздушно-капков път плюс един гълъбски сопол.

          Ошашавеният махмурлия подмина това препятствие със стоически мъки и една звучна майна. Продължи пътя си към дюнерджийницата на Пуди. В градинката на междублоковото пространство видя баща и син. Те управляваха една от онези модерни напоследък машинарийки – дроновете. Неумелият пилотаж на детето запрати летящата пластмасова джаджа в опасна близост до темето на Маврудий Винпромов.  Той се уплаши доста повече отколкото от гълъба, при все това, че имаше риск перките на дрончето да го скалпират с майсторската прецизност на червенокож войн от племето на шайените.

          Тогава в лявата част на мозъка на Маврудий се задейства зоната за логически операции. Синаптичните връзки свързаха две и две и той направи смела аналогия между летящите гадини – гълъба и дрона.

          И така де, моят съсед Маврудий ми сподели в мазето за тази аналогия. Реших да поразсъждаваме заедно над нея.

          Днес гълъбите в София са това, което ще станат дроновете след 5-10 г. Гълъбите са красиви птици, присъстват като символ на доброто още от древността. Посланици на мира и благата вест са. Даже Йехова пратил третия си ипостас (Дух свети) да кацне на главата на втория си ипостас (Исус Христос) под формата на бял гълъб при река Йордан.

          С тези одомашнени гълъби нямаме проблемация. Седят си в кафезчетата, гугукат си, въртят червени очички, цвъкат и общо взето са красиви.

          Проблематичните гълъби са онези неодомашнени помияри, които се мотаят постоянно в краката ти на улицата. Мелези с доста по-непривлекателен вид от Годзила. Ultimate хищници. Достойни наследници на Ти-рекс, които само заради малките си размери не са ни изтребили досега. Те се размножават без мярка и застрашават пътното движение, личната хигиена на човек и спокойствието на минувачите. Освен това цвъкат на поразия като летяща крепост от ВСВ къде що сварят и те плашат. Показват и чорлавите си глави, когато изскочат от контейнера докато си хвърляш боклука (както при комшията Маврудий).

           Тези клошарски, безпризорни зверове, носещи в приодата си грабителските черти на далечните си братовчеди птеродактилите, населяват улиците на София и се плодят по-скоростно от зайците в Австралия. Развъдник са на безбройни болести (а леговищата им май са някъде в блоковете ни). Представете си само, че под влиянието на секретно психотронно оръжие вкупом нападнат всеки човек, който видят на пътя си, както във филма на Хичкок.  Гълъбите са пълни психари – веднъж видях как трима гълъби си похапваха от четвърти, направен на мармалад от преминал през него бус – БЛЯККККСССС!!! Това даже не са птици. Те са адски създания, в които се вселени преродените души на земните грешници – убийци, изнасилвачи, педофили, политици, банкери и журналисти.

           След 10 години небето ни ще е пълно и с дронове. В началото сблъсъкът им с тромавите гълъби ще бъде кървав. Но след това дроновете ще вземат надмощие и ще се наложат като едноличен господар на небето в градската среда. Дронове за доставка на пица, за събуждане с почукване на прозореца, за пратка от Китай, за букет с цветя, за домашен любимец, за охранител на обект, за чистач на стъклата на високите сгради, за превозно средство и за заместител на момчето, което ти разхожда кучето.

          Отвсякъде погледнато дроновете са по-опасни. Сега, в развитите държави, текат процеси на регламентация на полетите им. С нарастващия им темп на разпространение в близкото бъдеще ни очаква небе, изпълнено с летящи хвърчикоптерчета. За да го визуализирате си припомнете само сцената от Star Wars II,  в която младото джедайче Анакин скочи от покрива на един небостъргач и буквално нямаше къде да падне, защото покрай него постоянно прехвърчаха дронове и летящи коли. Ай честито!

          Ами ако дроновете последват съдбата на гълъбите от днес? Не е трудно да се предвиди, че може да се появят безпризорни индивиди от тях, изпъдени от стопаните си. Тези нещастници ще ровят по кофите за смет и ще ни стряскат така вероломно, както и нехигиеничните гълъби го правят. Гълъбите си имат свое отрицание и това са дроновете, по-непоносимата напаст, която чука на вратата ни.

          Не ми се мисли за далечното бъдеще. Вчера гледах по талавизора шоуто на Венета някоя си, където съобщиха, че  делфийският оракул от ж.к. Сухата река веднъж, в бегъл промеждутък по време на сеанса с един мъртъв водопроводчик, видяла нещо съвсем неочаквано и плашещо, което обаче не било Сатаната. Открила й се картина от  40 години напред във времето, в която един хеликоптер с вида на Трансформърс натиснал с перката си копчето на някаква конзола и мигом пред него с маршова стъпка се явил човек. – Отиди до сервиза да ми донесеш малко машинно масло, че съм жаден – казал топтерът.

(А дано гадателката просто да се е объркала със сцена от филма  с Мегатрон, ама надали.)

Президентът на Галактиката

А, ко речи? Кажи баба тенкю! Ко, не!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s