Зодиак 2.0

Стандарт

Между декември 1968г. и октомври 1969г. в далечните United States of America медиите раздухват кървавата история на серийния убиец със загадъчното и мистериозно име „ЗОДИАК“.

Новините за ЗОДИАК се радват на завиден интерес сред извратените почитатели на серийните убийци (т.е. всеки втори празноглав американец, любител на бургерите и кеча).

Самоличността на шоу-звездата на американската психо-патологична неврастения „ЗОДИАК“ дълго време остава неизвестна. На убиеца са посветени игрални и документални филми. Книги, сериали, тийн комикси и детски книжки за оцветяване също влизат във франчайза на ЗОДИАК. 

Супер-звездата на американската „килър индустрия“ успява да убие четирима мъже и три жени за период от година (на възраст между 16 и 29 години).  Интересното е, че по време на черната си серия той изпраща серия от подигравателни писма, който са адресирани до пресата в околностите на Сан Франциско, щата Калифорния. Там стават и самите убийства.

ЗОДИАК акуратно си подписва „пощенските картички“ до таблоидите с емблемата на Мерцедес.  Писмата му, които, забележете, са написани с удивително грозен почерк и  множество правописни грешки, съдържат няколко криптограми. От тях само една криптограма е окончателно разгадана, благодарение на стара техника за разкодиране (при нея се търсят повтарящи се думи-ключове, свързани с хипотетичния контекст на криптограмата; в случая това е думата „УБИВАМ“).

„Харесва ми да убивам хора, защото е много по-забавно от това просто да стреляш с пушка в гората по време на лов на дивеч. И защото човекът е най-опасното животно от всички, които можеш да убиеш. Убиването на хора ми дава най-вълнуващото изживяване. Много по-добро, от това да си с момиче на скалите и да гледаш залеза. Най-хубавото на всичко е, че когато умра, аз ще възкръсна в рая и всички, които съм убил, ще се превърнат в мои роби. Няма да си кажа името, защото ще опитате да ме спрете и да прекратите моята колекция от роби за отвъдземния ми живот.“ама, че побърканяк, нали?

До началото на 2016г. (48 години от първото убийство) разследването на САЩ (ФБР, ЦРУ, МРУ, НСА, НАСА, НАСКАР, НАФТА, Чък Норис, Рамбо, Терминатора, Робокоп и един билюк други абревиатури), не успява да открие истинският извършител на убийствата. Но пък колко бързо откри Осамата  вдън гори Пакистански!

Все пак самоличността на ЗОДИАК е установена – някак си. Оказва се, че зад мрачния псевдоним се крие серийният убиец Денис Рейдър. Той е заловен през 2005 г. и е осъден на доживотен затвор. Връзката между Денис Рейдър и ЗОДИАК е открита от криминалните експерти, при сравнението между писмата на двамата разследвани до органите на реда. Станало ясно, че симпатягата  Денис-ЗОДИАКА междувременно взел, че се преместил в щата Канзас и претрепал още 10 души (в периода 1974 – 1991 г.).

Найс, а?

*****************************

Тук е мястото да ви споделя, че в България имаме случай, идентичен на американския. Аз ще ви разкажа за нашия си, роден ЗОДИАК-убиец. Накрая на разказа ми Вие сами решете дали заслужава и той да бъде превърнат в маркетингов продукт, а емблемата му да се кипри редом до туристическото ни лого за реклама в чужбина.

Българският ЗОДИАК е рожба на недъзите в псведодемократичната ни обществена система от последните 28 години. Неговата история ми попадна случайно в архива на Прокуратурата, докато  търсих материали за статията ми за източването на КТБ от #КОЙ.

Случаят „бг ЗОДИАК“ е бил покрит от органите на МВР нарочно, може би, за да си спестим срама и унижението от мотивите на убиеца, за които ще стане дума по-долу.

Преди да чуете разказа за бг-ЗОДИАКА, бързам да ви успокоя, че той е заловен, направил е пълни самопризнания, освидетелстван е като психично-болен, и докато четете това, може би лежи в дома за психично болни в Карлуково, или някъде другаде. А може би крои план за бягството си към вашия роден град… Кой знае!

Нека допълнително успокоение ви носи факта, че неговите прдпочитани жертви са единствено учители по Български език и Литература. Е, сред убитите се среща и тук-таме по някой по-придирчив към пунктуацията и писането на пълен и кратък член отворко, де, но навярно това не сте вие.

Как е започнало всичко? Какви са предпоставките, причините и поводът, които са превърнали един скромен български селяк в ЗОДИАК? 

Според показанията на бг-ЗОДИАКА, с които се запознах от докладите на разследващите служители на реда по делото, тук ще ги ще назовем само като полицай X, инспектор Y, и следовател Z…

Според анализите на психиатрите, работили по случая…

Както и съгласно обобщението на случая в дело НОХД No.5743/2016  # бг-ЗОДИАК…

…косвена вина за израстването и създаването на поредния психопат по родните ни географски ширини има, така да се каже, образователната ни система.

Като напълно деградирала държавно-структурна институция през 90-те години, Като изпаднала в тотален безпорядък,                                                                                 Като прогнила цялостно фундамента на обществото ни,

тя, образователната ни система, е удачно да се обвини за това, че е нанесла най-сериозните щети и пропуски в изграждането на базовото възпитание на родната младеж. Нея можем да виним за появата на индивиди като съседа, който ви изпуска гумите на колата, комшийката отгоре, която си тупа килима върху прането ви, келеша, който плюе в асансьора и разбира се  – БГ ЗОДИАКА.

А защо образователната ни система е такава –  благодарение на целенасоченото отклоняване на средствата от бюджета за образование към други сектори и криминални схеми за обогатяване. Много крадем, бе, мама му стара!

По същество.

Лицето бг-ЗОДИАК е било отгледано в нормално, средностатистическо семейство първо поколение граждани в големия град на Северозападна България Враца. До започването на училище на 7 годишна възраст лицето се е радвало на прилично и спокойно детство, като изключим привикването към дивия врачански диалект на баба му и дедо му, на чиито грижи често било оставяно лицето бг-ЗОДИАК като дете.

Черната страница в живота на лицето бг-ЗОДИАК се отворила с прекрачването на училищния праг, където попаднало в буен клас и бързо изостанало с учебния материал. А невъзможността на родителите му,  да помагат с материала, задълбочила още повече това изоставане.

За капак лицето ЗОДИАК не случило и на учители. Но особено намразило учителките си по Български език и Литература, които имали високи изисквания и нулев толеранс към бавно схващащите в класа, демек като него. Лицето трудно усвоявало материала, правело твърде много правописни, пунктуационни и стилистични грешки, а старанието му в краснописа било с отрицателни стойности.

Всичко това много ядосвало началната учителка на лицето, г-ца Димитрова, която неведнъж го первала с линия през ръцете, докато ЗОДИАК-дете неумело вписвал ченгелчета и чертички в упражнителната си тетрадка по време на заниманията за изостанали след часовете. Учителката неколкократно го наричала зле ограмотен орангутан, което допълнително накърнило достойнството на лицето и го оттласнало от всякакво желание за подобрение на правописа. Натрупалото се огорчение, по всички медицински закони, довело до дълбока психическа травма и когнитивни затруднения у лицето ЗОДИАК-дете.

За един от мрачните епизоди в началното си образование бг-ЗОДИАКА споделя пред разследващите, че бил наказан от г-ца Димитрова да стои в ъгъла 30 дни подред през всички нейни часове. Причината –  упорито отказвал да декламира „Аз съм Българче“ на дядо Вазов по традиционния начин и навсякъде замествал „българче“ с „врачанче“, а България с Враца, като натъртвал най-много на любимата си част – „Аз съм българче, обичам, гол по пясъка да тичам“. (това несъмнено сочело за развита фантазия и нестандартно мислене у лицето ЗОДИАК-дете, които не били поощрявани, а напротив – били запретявани от възпитателите.)

Освен това лицето ЗОДИАК-дете наричало госпожица Димитрова –  филикощерица Димитрова (дъщеря на скопен дявол и вещица).

Същата фликощерица Димитрова (която в по-късна възраст той убил чрез 5 удара с нож в гърба, и на която още не й е открит гроба) така й не намерила нужния подход да го превъзпита. Нарочила го за черната овца на класа и редовно го унижавала с „конско“ пред всички, задето не знае наизуст стихотворението „Хубава си Татковино“ от дядо Славейков.

Необходимо е да отбележим, че откъм точните научки бг-ЗОДИАКА нямал затруднения. Измъчвали го главно Литературата и Българския език. Ето защо и на по-късен етап в живота той с лекота кодирал писмата си с врачаизми и криптограми до пресата и органите на реда, а абстрактното му мислене допринасяло за това да заблуждава с лекота разследващите полицаи.

Преминавайки с мъки в горните класове бг-ЗОДИАКА имал вече здраво оформено отношение към учителките по Български език и си патил от всяка една от тези фликощерици – г-жа Белчева, г-жа Мирчева и особено дъртата комунистка г-жа Михова.

Г-жа Белчева, например, била жена със слаби нерви, силни ръце и огромен пергел-показалка, който използвала често с възпитателни цели срещу непослушните ученици. Тя избухвала гневно над главата на лицето ЗОДИАК-дете по време на жалките му опити за морфологичен и синтактичен разбор в час, и най-милите думи, с които го наричала, били – малоумник и европейски гад.

(Въпросната Белчева била заклана на улицата пред къщата си посред бял ден през март 2001г., а в ръцете й била набутана граматика за 4-ти клас с попълнени грешно упражнения по синтаксис и рисунка на черепче с кръстосани кости до тях.)

Г-жа Мирчева – учителка, която имала навика постоянно да размества учениците, както и да ги изненадва с контролни всяка седмица, свивала мъничките си сополи на топче и замервала бг-ЗОДИАКА с тях, при всеки грешен отговор по време на устно изпитване пред дъската.

(Тя била открита през юни 2001г. с отрязани показалци в изоставен трабант в покрайнините на Враца. В джоба на ризата й била подпъхната носна кърпичка с надпис с червен химикал Слаб (2))

При г-жа Михова, дъртата и затлачена от червени идеологеми маркс-ленинистка, бг-ЗОДИАКА трябвало да рецитира стихотворението на комуниста Христо Ботев „Хаджи Димитър“ за оформянето на годишната си оценка (амбициозна задача, съгласете се).

За зла беда, обаче, той нямал учебник и поискал такъв от другарчетата Гошко и Митко (които също убива по-късно). Те му скроили номер и му дали ксерокопие на стихотворението, но с преправена шегаджийска версия.

Амбицираният да мине в 5-ти клас от първия път  бг-ЗОДИАК зубрил упорито, дума по дума, ред по ред, патетичното стиховторение на Ботьова, и след седмица гордо застанал пред дъската:

Жив е той, жив е! Там на дивана,

потънал в лиги лежи и пъшка

юнак с дълбока до себе си дамаджана,

юнак във младост и в сила мъжка.

 На една страна захвърлил бутилка уиски,

на друга бъклица ракия –  на две строшена;

очи темнеят, глава се люшка,

уста проклинат цялата литературна вселена!

Михова побесняла, завъртяла му двойката и с шутове го изпратила към паметника на Ботев в града, за да прочете оттам оригинала и да го изрецитира наново. Иначе щяла да го изключи. Бг-ЗОДИАК не се върнал и бил изключен от школото.

През септември 2001, малко преди 1-я учебен ден, г-жа Михова била открита мъртва в двора на училището. Портиерът разказва, че гледката, която заварил на сутринта на 15 септември, била потресаваща. Горката жена била забучена с огромен заострен кол за училищната врата, а на листче в чантата й било открито гореспоменатото стихотворение „Хаджи Димитър“  в пародийния си вариант.

Досещате се, че в горните класове бг-ЗОДИАК сменил много училища – градски, селски, ТВУ-та. И с всяко ново училище затъвал още повече в калта, а учителките по литература му станали най-омразните същества на света.

С израстването в юношестките години се формирала и втората му личност – силно мразеща, сатанински садистична, прикривана с големи усилия пред обкръжението, и говореща само на врачански диалект.

Ако тази история ви е накарала да изтръпнете поне веднъж, то – дръжте се, защото още сме далеч от края й.

След навършване на пълнолетие (1999г.) и без да е получил диплома за средно образование, функционално неграмотният бг-ЗОДИАК излиза на пазара на труда и заминава за столицата – София, където среща пречки в намирането на работа. Работи като неквалифициран служител, често сменя местоработата и таи меко казано лоши чувства към виновниците за неграмотното си състояние.

За срок от година и нещо се завръща във Враца, където убива госпожите си (2001г.) от първото училище, и след това отново се връща в София. Започва да се самообразова, четейки вестници и книги от библиотеката. Нараства самооценката за интелектуалните му способности, но заедно с нея и патологията му се задълбочава. Психическото му заболяване преминава в най-острата си фаза и той стартира втората си серия от убийства през периода 2002-2003г.

В дъното на плана му е да се докаже пред широката общественост като по-умен и начетен от завършилите средно и висше образование, и така да притъпи комплекса си за малоценност, който със всяко извършено убийство все повече прераствал в комплекс за доминация. Това доказателство за неговото превъзходство над света, според занимавалите се със случая психолози, би демонстрирало, че, противно на лошото отношение на учителите към него, без помощта на образователната система,  той се е превърнал в по-умен, по-находчив и по-схватлив във всяко едно направление спрямо останалите хора.

Бг-ЗОДИАКА започва да изпраща серия от предупредителни писма до полицията и големите ежедневници за замисляните от него убийства през 2002г. В  тях предупреждава за престъпленията си чрез двусмислени насоки и ребуси. В писмата той предизвиква обществеността и властите да се опитат да го открият, и да предотвратят издевателството над поредната учителка по Литература.

От съображение за сигурност, за да не всяват паника сред гражданите, и за да не пречат на разследването, от полицията не оповестяват случая медийно и забраняват на вестниците да публикуват писмата на Бг-ЗОДИАКА.

Самата полиция среща големи затруднения с разчитането и разтълкуването на ребусите от зловещите писма и ангажира повечето от малкото действащи графолози в страната със задачата да открият нещо за ЗОДИАКА по почерка му.

Писмата, както се убедих лично, са написани невероятно грозно, с много грешки и на смесица между врачански диалект и фразеологията на душевноболния човек. Ето и текста на единственото напълно разчетено писмо:

Еее, пустиняци, малииии, кажете на оня скраклюзен клефук шефа на милицеата, че я претрупам следващата скучубра у петок. Даскалицата краконяк че я скина у ценралнйо район отвъде гарота. Те тава ми е отмащението за цафуняка у 3-ти клъс. Те ви пустиняци, Спасовден. Та шибна, та прекръша у милицеанеро клепарестия. А о другиот петок, че набарам она даскалица-уруспия от трамвайо петорката. С казмата че я лупам по главуняка и он. Ич не ми дреме на дедовеца за всичките ламери, дето че ги шъкъм по пато. Те това ви е джокерот. И те така.

(превод) Ей, нещастници, кажете на онова жалко изпражнение, шефа на полицията, че ще убия следващата грозотия в петък. Онази грозна гад – даскалицата, ще я убия в централния район, близо до гарата. Това е отмъщението ми за двойката в 3-ти клас. Ето това, нещастници, е голямата ми изненада за вас. Да ви ударя, че да ви разполовя на две, ушати полицаи. А в другия петък ще спипам онази грозна учителка от трамвай 5. С правата лопата ще я ударя по главата. Изобщо не ми пука и за всички случйно попаднали ми по пътя – тях също ще ги избия. Това ви е подсказването. Убийствата ще продължат.

През периода 2002-2003г. полицейски инспектори, шефове на РПУ-та, подминистри и министри на МРВ-то биват подлудени от серията нови убийства с почерка на ЗОДИАКА. В столицата тайно плъзва мълвата за опасен маниак, който убива млади жени в тъмните часове на деня. От времето на легендарния соц-убиец Жоро Павето напрежението не е било толкова покачено, както през този времеви отрязък.

Краят на бг-ЗОДИАКА настъпва след сформирането на мозъчен тръст от пенсиониран лингвист, изучаващ врачанските изразни средства, журналиста Стрезов, изготвящ криминални загадки за читателите на жълти вестници, и проф. Владко Мурдаров – водещ на предаването „Език мой“ по БНТ и спец при изучаването на правоговора и правописа на учениците.

Със задружни усилия те дешифрират писмото на ЗОДИАК-бг, цитирано по-горе в текста.

Голяма роля за успешния финал на издирването играе и обстоятелството, че медиите не са допуснати до случая и им е забранено да го разпространяват, за разлика от американската история със ЗОДИАК, в която се появяват и дузина имитатори, примамващи следствените органи с фалшивите си следи.

В разгара на втората серия от убийствата с гриф „ЗОДИАК“, точно когато врачанският садист се готви да извърши нов удар над 52-годишна учителка по Български език в района на ЖП-гарата, на улица“Ханко Брат” (всъщност ул. „Хан Кубрат“, но „белите петна“ по „Родна реч“сред родната милиция са всеизвестни), полицията е подготвена и задържа бг-ЗОДИАКА.

По-късно, в участъка ,преди официалния разпит, без да ги види никои, двама сержанти ошамарват набързо ЗОДИАКА като възмездие за всички „пропуснати“ от него даскалици по четмо и писмо. Но това да си остане тайна между нас. Нали?

Равносметката от фаталните грешки в образователната ни система, само по случая ЗОДИАК, защото не се съмнявам, че ще има и други подобни, е 9 жертви за срок от 3 години.

Бг-ЗОДИАКА прави пълни самопризнания, освидетелстван е като психично болен, а случаят остава неизвестен за обществеността.

Към момента серийният убиец с афинитет към учителки излежава присъдата си от 20 г. строг лудничен режим в Карлуково, или някъде там. Той е подложен на новаторска терапия за преодоляване на омразата си към предметите Български език и Литература.

Терпевтичната програма включва упражнения по правоговор от самоучител с гласа на водещия на БТВ новините Юксел Кадрие, и ежедневно четене на книги с богата палитра литературни изразни средства, като: метафори, метоними, синекдохи, синтагми, алегории, алитерации, анафори, еналоги, епифори, конотации, консонанти, ретардации, фабули и хиперболи, главно с автор професора Юлиан Вучков.

До 2023г., когато изтича присъдата му, или докато не го пуснат преждевременно за добро поведение, всички учителки по Български език и Литература могат да спят спокойно. 

Дали?

Президентът на Галактиката

А, ко речи? Кажи баба тенкю! Ко, не!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s