А къде остана съзвездието ЗМИЕНОСЕЦ?

Стандарт

Защо в хороскопа си откриваме и помним само това, което съвпада с нашата собствена личност, а това, което не пасва на делата ни просто игнорираме?

Уред за мозъчно скопяване  на хора с 8 букви? Що е то – ХОРОСКОП, бе майна. 

Не е за вярване колко лековерен е масовият човек! Непонятно е как, въпреки цялото ни натрупано познание в точните науки през последните 200 години, и противно на огромния достъп до информация, ние продължаваме да следваме дългата суеверна традиция на хороскопаджийството.

Ние упорито и сляпо не спираме да се осланяме на предсказанията на добре платените астролози-шарлатани, както и на препоръките в седмичния хороскоп от жълтия вестник. Макар да знаем, че предсказанията на звездите са фантасмагории, а хороскопите са скалъпени на случаен принцип от редактори с доста развинтено въображение и съмнителна професионална етика.

Не е за вярване и че хора – интелигентни, с висше образование и критична мисъл, продължават да залитат по ала-бализмите на астрологическата псевдонаука и редовно да се вслушват в това, което им казват звездите, макар че не работят в обсерватория с радиотелескопи и нямат докторат по астрофизика, посветен на квазарите.

Асът на науката Карл Сейгън твърди, че най-лесният начин за блиц верификация на личния ви хороскоп е да вземете два различни вестника от един и същи ден, и да сравните сводките им за това, което „вещаят звездите“.  И в двата вестника стилистиката е една и съща – разтегателно локумена, казва той, но съветите и прогнозите им доста се разминават – ХМ!

Ако съм Ви заинтересувал, то останете до края, за да разнищим заедно измамите на астрологията. Обещавам, че ще има много гръцка музика и бой и ще бъде същото както при Ахелой!!!

*********************************

За всеки трезвомислещ и образован човек би трябвало хороскопите за зодията лъв от сайтовете на баячката  Алена/ БТВ (1) и на шегаджията Zhelyo/ Не!Новините (2) да звучат по един и същи начин – АБСУРДНО:

1) Запознанствата са добра основа за бъдещи ви успехи. Очаквайте предложения за срещи в професионален и в личен план. Стремите се да покажете на новите си познати, че сте добронамерени. Предпазвайте се да не споделите повече от позволената информация. Бъдете предпазливи, ако ви предлагат участие в нови проекти, изискващи инвестиции, за които не сте подготвени. (АЛЕНА) 
2) Ще сънувате, че сте опаковани в обвивка от шамфъстък, което според съновни-ците означава, че не сте отворени към света или с други думи, леко сте смотани и яко задръстени. (Zhelyo)

 …, но, парадоксът е, че хороскопът на баячката Алена е считан за далеч по-правдоподобен и хиляди „лапнишаранковци“ създават своя дневен ред според предписанията му. Защо?

От втората половина на 20-век редица психолози са провеждали един и същ експеримент със случайно съставени от тях хороскопи, раздадени на студенти. Опитите им показват, че тестваните студенти неизменно дават висок процент доверие на случайно изготвения за тях хороскоп.

Резултатите от този и други подобни експерименти заключили, че хората имат склонността да приемат общи описания на личността си без да осъзнават, че същата оценка може да бъде приложена към всеки друг. А причината за това явление е, че просто хората искат пожелателните и хубави думи от хороскопа, към които са се съотнесли, да бъдат истина, да се сбъднат. 

Информацията от случайните хороскопи е считана за валидна именно защото по един или друг начин обобщаващият й и двусмислен характер се свързва с нещо значимо от живота на даден човек, като отключва вярата му в синхроничността между естеството на двете материи.

Многократно е доказвано, че прогнозите на астролозите могат да се доближат до истината само по един сигурен и изпитан начин – чрез налучкване и опиране на случайността. Напоследък някои измамници използват доста усилено и профилите на клиентите си в социалните мрежи, за да се застраховат срещу метода „онче-бонче“ и да внесат доза сигурност в прогнозите си, което си е значителен напредък в шашмите.

Много вероятно е ако един средностатистически човек вярва в зодиакалния си цикъл, той да е донякъде и религиозен и да пали редовно свещици при дедо поп- развратник, макар че християнството отнася хороскопите към вещерството и магията.

Много вероятно е и този човек някога, някъде да е ходил да му бабуват, или леят куршум, да носи червен конец на ръката против уроки и дори да е участвал в някои от онези сеанси за викане на духове, при които страховитите почуквания по масата идват просто от ловките подритвания на здравите крака на медиатора. 

Най-вероятно е този тип „хороскоповярващ“ да е силно суеверен и да заобикаля черни котки, де-що ги види.

Към подобни „православни скотове“ нямам претенции за рационалистично поведение, но нормалните хора, за нормалните се води войната в този текст. И за връщането им в лоното на рационализма. 

Още тук бих могъл да обявя с фанфари победата на рационализма над поредния подвид на суеверието – астрологията и хороскопите, но научният метод ме задължава да търся колкото се може повече доказателства и оборващи аргументи срещу мошениците с кристална топка и крадени звездни карти от братовчедите астрономи.

Какво друго казва официалната наука за астрологията и какво всъщност твърди самата астрология за себе си?

Според астролозите разположението на небесните тела е свързано със случващото се в човешкия свят, като силно му влияе и го насочва в една или друга посока. Тези небесни тела не включват цялата звездна вселена, а основно планетите от Слънчевата система и 12-те зодиакални съзвездия, към които сочи равнината между земята и слънцето /т.нар. еклиптика/. Тоест – най-близките видими космически обекти. Тоест отново – има и по-близки космически обекти, но в древността не са ги виждали и макар че в съвремието вече астролозите знаят за тях, те се правят на приятно разсеяни, за да не се объркат съвсем традиционните им изчисления.

Извън сметката на астролозите, от 88-те известни съзвездия, видими от Земята, удобно остават 76 съзвездия които са забатачени в 9-та глуха! Да не говорим и за откритите досега екзопланети, както и за над 100-те милиарда звезди в галактиката ни Млечния път и още над 100-те милиарда галактики изобщо в цялата Вселена. Даже няма да си отварям устата за тъмната материя и тъмната енергия.

Та, нали, по принцип, в смисъл, нали ме разбирате, всяко видимо и невидимо небесно тяло близо до Слънчевата система би трябвало да въздейства на хороскопа?!

Да, ама не! Защото от оставащите 76 пропуснати от астрологията съзвездия много са направо наврени до нас, да не кажем, че са в задния ни двор, но удобно се подминават от астролозите. Изводът е ясен!

Да, сигурно са малко по-далеч някои от  тези 76 съзвездия, за да влияят пряко на човешката съдба, ще кажат опитните шарлатани. Но, ще кажа аз, така се погазва основният принцип на астрологията от древността до наши дни – принципът за влиянието на всички известни близки до Земята големи космически обекти върху човешката съдба.

 Дали пък в астрологията не се напасват нещата както дойде, за да излезе сметката по-лесна? А?

А ако човешката цивилизация след време „тераформира“ и засели планета, намираща се на около 25 хил. светлинни години от Земята, то астролозите на бъдещето пак ли ще използват за изготвянето на хороскопите на колонизаторите нашите си 12 традиционни зодиакални съзвездия, или ще измислят нови зодии за тамошните съзвездия?

И така, съвсем умишлено, пренебрегвайки цялата позната вселена, астролозите акцентират само на удобното за всякакви изчисления и твърде митологизирано число на традиционните 12 зодиакални съзвездия и близките планети.

За астролозите Зодиакът (пътят през 12-те съзвездия, който Слънцето изминава по небето, гледано от Земята) събира в себе си всички видове личности, живеещи на планетата. Всеки от дванайсетте му знака (Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби) обрисува определен, базов тип личност, свързан с положението на Слънцето при раждането на даден човек. (ами домашните животни и скакауците в нивята, ъ!!!)

Например, при зодията Овен се счита, че родените под този знак притежават настойчива и напориста природа в комбинацията с умението да посрещат предизвикателствата смело и пряко да им се противопоставят.

Като оставим настрана всички позитивни и негативни черти в характеристиките на овните и всички останали зодии, се набива на очи, че основните типологизации на качествата при зодиите се правят въз основа на някакъв ясно изразен външен белег от животното, което е символ на конкретната зодия. При овена това са рогата, при лъва – това е същността му на цар на животните, при скорпиона е жилото, при телеца е търпението и робската покорност, при рака са щипките, при девата са плодородието и женствеността.

Тоест, в началото на „алабализмите“ зад всяка зодия стои простата аналогия с външните черти на дадено животно. Ами, ако по някаква причудлива закачка на природата еволюцията бе обдарила овена не със здрави рога на главата, а с виме, то какво ли щеше да е описанието на личностите със зодия овен сега?

Според учените, от своето зараждане през 3-то хил. преди новата ера, когато се появява като следствие от опитите за изготвяне на календари, описващи природните цикли, астрологията върви рамо до рамо с астрономията.  Но в древните и средните векове амалгамата между религии, култура, тълкувания, научни традиции, суеверие и неправилно разбиране на небесните закони я превръща от сестра на астрономията и физиката в псевдонаучен инструмент, чрез който хората се опитват да навигират живота си въз основата на стереотипни предписания, претендиращи за истинност.

Астрологията, казват учените, също така е възприемана като сигурен начин за разбирането на човешката душевност и един вид алтернативна психоанализа.

От простодушните хорица тя се счита и за своеобразен детектор на лъжата – „Скорпион си, а-а значи няма да подхващам бизнес с тебя – ша ма ужилиш рано или късно с тоз твой тежък характер“.

Астролозите са разделили псевдонауката си на няколко части:

 • Натална астрология – която се занимава с разкриването на всичко в живота на човека от раждането до смъртта му, като на завалията се изготвя рождена карта, съгласно разположението на звездите и планетите, и му се показва какво е предопределила съдбата за него, ако евентуално успее да разгърне цялостния си потенциал. (Демек, с приемането на този ултраконсервативен детерминизъм се твърди, че една нищожна песъчинка в космическия океан на мултивселената, като негово величество ЧОВЕКЪТ, има съдба, предопределена от хаотичната подредба на атомите още от самата си поява на белия свят.
 • Прогностична астрология – чрез наблюденията си върху планетите, планетарната енергия и геометричните взаимоотношения между небесните тела в близост до Земята, астролозите предричат събития, благоприятни моменти или блокажи. (Брей, звучи добре, а можете ли да ми кажете кога ще имам запек, според звездите.  И какво е пък туй животно „планетарна енергия“? На мен са ми известни само четирите фундаментални взаимодействия на елементарните частици – гравитацията, електромагнетизмът, силните и слабите ядрени сили)
 • Психологическа астрология и синастрия – тук шарлатаните се бъркат в психологията, като предлагат терапия, основана на хороскопа + анализ на взаимоотношенията между хората. („Но, тя ме напусна и каза, че никога няма да се върне, г-жо астролог! – Не бързай, изчакай Луната да навлезе в Меркурий и тогава й се извини! А, и дай 15 лева за сеанса. /След 2 седмици/ – Е, какво стана, извини ли се, бе? – Да, но вече е късно, хванала си е ново гадже с добре развити бицепси, кабриолет и 7-цифрова сметка в банката. И утре летят за Хавайте! хлип-подсмърч ;(
 • Медицинска астрология – (После ходете се чудете защо, като гражданин на Козлодуй, например, при усетен дискомфорт в тила астрологът ви е дал да пиете чай от розмарин и босилек, а на вас изведнъж ви е израснало ново кутре, ама на гъза.)
 • Кармична – която търси отговорите на днешните ни проблеми в минали животи (А ако в миналия си живот съм бил кламер – на какво тогава дължа неуспеха си от сега, след като в битността си на кламер не съм сторил съзнателно на никому зло?)
 • Хорарна астрология – работеща с отговорите на конкретни въпроси, като: „Бихте ли ми подали солницата?“, „Да се хвърля ли от моста?“, или „Какъв е отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало“?
 • Мунданна астрология – предсказване на движението на акциите, прогнозиране на световните политически събития; (Странно защо мунданните астролози не са в класацията на списание „Форбс“ за топ 100 на най-богати хора на планетата.)
 • И така нататък и така нататък…

Астрологията поставя Земята в центъра на нашата Вселена, а астролозите нагаждат картите си така, сякаш Слънцето, звездите и планетите се движат около Земята, като изтъкват причината, че точно така изглежда движението на звездите и небесните тела, когато ги гледаме от земната повърхност. (Ооо, свещенна простота – тези зевзеци още живеят с разбирането за света отпреди 500 г., т. нар. Геоцентризъм, заради който Джордано Бруно е горял на кладата)

И, ако не сте се убедили все още в обречените на загуба астролози при схватката им с няколкото научни и шеговити съображения, изложени тук, то  следващите три аргумента би трябвало да нанесат фатален удар на астрологическите прийоми и да накарат всеки един астролог със съвест и лично достойнство да се откаже от професията си, а отмъстителните от тях да ми направят черна магия за запек с помощта на близките си приятели ходжи от местната джамия.

Аргумент 1

Астролозите са наясно, че Вселената не е статична. Звездите се движат, раздалечават се една от друга, разбягват се (Теорията за Големия взрив) и небето над планетата Земя се променя непрекъснато.

При първото обособяване на съзвездията над Земята в античността всеки от 12-те зодиакални знака е съответствал точно на съзвездието си, според разделянето на небето на 12 части, но за 2000 години съзвездията са изместили разположението си. Реално традиционните зодиакални знаци не отговарят на движението на Слънцето през истинските съзвездия и се разминават с тях, но астролозите отказват да променят Зодиака и го ползват така, както е бил начертан по времето на възникването му. Съзвездията би трябвало да се наместят пак на старите си места отпреди 2 хиляди години след само някакви си 24 000 годинки и тогава сметките пак ще са коректни. Доста неловко, нали?

Аргумент 2

Важно място в разрушаването на митовете на астрологията заема въпросът как са били образувани съзвездията?

В древността звездобройците на Вавилон и първите моряци са събирали голяма видима група от звезди заедно, използвайки ги за небесен ориентир. Те смятали, че небесният пейзаж е плосък като земния. Затова и чертаели небесните карти така, както и земните – в равнина от две измерения, на която свързвали сетещите точки в небето. Обединената група звезди нарекли съзвездие, а името му избирали по формата на обекта, който наподобявали най-ярките точки в групата.

Различните народи са оприличавали различните групи звезди на различни предмети, животни или герои, обикновено свързани с легендите, преданията, бита и фолклора на съответната културна традиция. Много от имената на съзвездията обаче са свързани с древногръцката митология.

Групирани в съзвездия, звездите и другите небесни обекти са събирани само и единствено на случаен принцип, от гледна точка на съвременната наука.

Тоест – наблюдавани от Земята, те наистина имали нещо общо по между си – фигурката, парайдоличния образ,  който формират. Но този начин на мислене никак не е рационален за толкова различни и раздалечени от себе си звезди. По същия начин всяко едно дете днес разчита тайни знаци и образи в  очертанията на облаците от атмосферата ни.

Разглеждани обективно и самостоятелно – съставните части на съзвездията представляват откъснати на стотици светлинни години една от друга нагорещени кълба от газ, нямащи никакво или почти никакво взаимодействие по между си.

В съзвездието Овен (зодиакалният стожер, от който е започвало пролетното равноденствие) има три ярки звезди – Алфа Ариетис (65.8 светлинни години от Земята), Бета Ариетис (59.6 светлинни години) и Епсилон Ариетис (30 светлинни години). Овен включва още и звездите Ламбда Ариетис, Пи Ариетис, както и спиралната галактика NGC 772, която е отдалечена на 130 МИЛИОНА светлинни години.

Е, доста е трудно да приемем, че една галактика на 130 милиона светлинни години от Земята, която е далеч извън Млечния път,  влияе на човешката съдба повече, отколкото най-близката ни звезда – червеното джудже Проксима от съзвездието Кентавър (на 4.22 светлинни години в границите на галактиката ни). И то само защото е включена в зодиакалното и видимо от земята съзвездие Овен, докато Проксима е включена в обикновеното съзвездие Кентавър.

Създателите на Зодиакалния цикъл не са имали представа за разликите между звездите и галактиките, но съвременните им следовници знаят за тях, знаят и за недостоверността на псевдонаучните си построения, но си траят, защото са убедени, че масите не се вълнуват от звезди, мъглявини, галактики и квазари. На  тях им дай смелената информация за това дали утре ще ги боли корема и защо не им върви в „льобофта“.

Както посочих и по-горе, извън сметката на астролозите удобно остават 76 съзвездия, които са изхвърлени неправомерно от вселенската кармична предопределеност върху живота на грешния потомък на Адам и Ева – негова скромност человеческий род.

И, тук се спираме пред висящата над главата на бедния астролог гилотина, за да му помогнем да се освободи от нея, тъй като, щом вярва в хороскопи и Зодиаци, то тя не му е нужна повече.

Аргумент 3

А къде остана съзвездието ЗМИЕНОСЕЦ, бе аланкоолу?

Ако зодиакалните съзвездия са били дефинирани като съзвездията, които се пресичат от еклиптиката (видимият път на Слънцето по небесната сфера), то те би трябвало да са 13, тъй като еклиптиката се пресича и от съзвездието „Змиеносец“, което е третото по големина зодиакално съзвездие.

Змиеносецът обаче липсва сред определените за зодиакални съзвездия, според системата на тропическия зодиак (който е и основният ползван от астролозите в Западния свят). Въпреки че през съзвездието Змиеносец минава немалка част от видимия път на Слънцето, то не е включено в Зодиака. При създаването на сегашния зодиакален кръг от учения Клавдий Птолемей (2 век от н.е.), той е решил да раздели пътя на Слънцето на 12 равни части, въпреки че е знаел, че Слънцето преминава през съзвездието Змиеносец, което му се е пречкало на изчисленията. Клавдий Птолемей обаче е знаел и че зодиакалните знаци не са нищо повече от удобно наименование на 30 градусови сегменти.

През 1928 г. Международният Астрономически конгрес добавя към списъка на 12-те зодиакални съзвездия и Змиеносец, но не променя подялбата на зодиака на 12 равни части и Змиеносец (периода 27 ноември – 17 декември) не е възприет като знак или „зодия“. Той влиза в изчисленията заедно със зодията Стрелец и нещата се напасват за пред хората, като  ужким 13-тото зодиакално съзвездие се отчита от опитните астролози в хороскопите им. Абе, малко работата стана като в лафа: „Цаца, ама риба, риба, ама цаца!“.

И за да стане плетеницата на астрологическите лъжи и „стъкмистики“ още по-сложна, се оказва, че римляните, върху чиито зодиак стъпва съвременния Западен зодиак, са почитали и още една зодия – Паяк, но тя била разкарана по прищявка на Гай Юлий Цезар, който суеверно вярвал, че Паякът му носи нещастие. Затова разпоредил и отпадането на този знак при въвеждането на Юлиански календар през 45 г. пр. н.е.

В заключение ще добавя, че сега съществуват паралелно няколко зодиакални системи, в зависимост от културно-историческата традиция на съответната част на света.

Например, в Китай се зачита календарна схема от 12 години, всяка определяна с името на животно (заек, дракон, маймуна, петел, кон, тигър) и тя е конкурентна на западния тропически зодиак. Имайки предвид възхода на китайците, когато завладеят света след  50-тина години, може и да преминем целокупно към тяхната зодиакална система, която е и сравнително по-стара от Западната – на 3000 години е. Тогава едната лъжа просто ще стане по-влиятелна от другата. 

В миналото Римският зодиак, от който води началото си Западния, се е състоял от 14 зодиакални знака, египетският хороскоп – от 24, отговарящи на египетските божества. И така нататък, и така нататък, та чак до ескимосите от Гренландия. Оставаше само и  ЦК на БКП да си направи зодиак, с главни действащи лица – членовете на Политбюро и слънцето на партията Тодор Живков.

Та, колкото астролози, култури, школи и идеологии има по белия наивен свят, толкова и хороскопи съществуват.

Е, как да вярваш на такива разминавания? Ами – никак, трябва чавка (кукувица) да ти е изпила мозъка.

А що се отнася до  въпроса –  Защо интелигентните хора с критична мисъл залитат по хороскопоманията? –  отговорът несъмнено е в комбинацията от действието и бездействието на три фактора:
1) липсата на достатъчно добре разпространявана изобличаваща информация по темата
2) модните залитания по лесните за умствено асимилиране поведенчески прогнози
3) напористата медийна пропаганда на астролозите.
+ човешката глупост, която, както е казал Айнщайн, е безкрайна!

Президентът на Галактиката

 

One thought on “А къде остана съзвездието ЗМИЕНОСЕЦ?

 1. Valentin Rusanov

  Остроумно. Заслужава публикация.

  Относно вярата – спорът съществува от Адам и Ева насам – от: за очевадни неща през относителни, та до тези, които приемаме само на вяра. Ще използвам „съкрушителния“ аргумент за гео/хелиоцентризма и Галилей.

  Горкият, за малко да го изгорят на клада, загдето отнел мястото на Земята като център на тогава познатия Свят. В което вярвали тогава не само всички хора, но и най-авторитетните и съвременни учени (читателят да реши дали да сложи кавички на авторитетни). Та за тогавашната наука (подчертавам) Галилей бил луд, глупак, еретик. Само дето в древността скромната роля на Земята се е знаела. Е, не от всички. А Знаещите не са могли да я поставят където трябва в главите на съвременниците си. И тъй хиляди години…

  А сега да поставим диспута за астрологията в контекста – вярата, съвременната наука и Галилей… Мисля, че това е достатъчно. Но все пак – по-простичко, разбираемо, с обикновени думи – да не отричаме неща, просто защото не ги разбираме, нямаме информация за тях или обяснение за съществуването им. Иначе вземаме ролята на Шопа пред Жирафа – “ Те такова животно нема!“… А иначе мошеници и търгаши има във всички сфери на човешката дейност и мисъл и във всички времена.

  Харесвам

А, ко речи? Кажи баба тенкю! Ко, не!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s