Пушиш ли? – Да, но само пасивно!!!

Стандарт

„Пушенето вреди сериозно на вас и на другите около вас!“ Това не е клиширан израз! Това е голата истина, и няма какво да се сърдим на страшните картинки по цигарените кутии, както и на разпоредбите, поставили ги там. Можем да се сърдим само на себе си, защото, уважаеми пушачи, заради  дебелоочието и глупостта  си, ние сме обладани от демон.

Злият дух на цигарения дим ни преследва навсякъде в България. Той е на автобусната спирка, в асансьора, по коридорите на работното място. Разстила тъмната си мантия по всевъзможните входове и изходи, и има навика да образува труднопроходим тунел, който може да се премине безпрепятствено само  ако  нахлузиш противогаз.

Демонът се носи на плажа редом с миризмата на водорасли, скара и морски бриз. Долавяме зловонието му от съседната до нас пейка в парка, от близките маси в сладкарницата. Като страховит джин от приказките на Шехерезада редовно излиза на кълбета от недотам добре уплътнения комин на соцпанелката.

Вселява се в най-добрите ни приятели още в юношеските им години, в членовете на семейството ни, в половинките ни… и ги обсебва. Опиташ ли се да влезеш в ролята на екзорсист,  очакват те безмислени спорове, скандали и драми. Ако ли пък проявиш йезуитска ревност и упорство – чака те сигурно разваляне на отношенията помежду ви.

А сега, малко  биография…

Тютюнът е култивиран още преди пет хилядолетия в Централна Америка. В началото пушенето му се развива като част от религиозни церемонии за шамански и спиритуални цели. След откриването на Новия свят, през 16 век европейците пренасят пушенето на тютюн и на Стария континент. По българските земи тютюнът се отглежда от началото на 18 век и в наши дни има голямо селскостопанско значение, понеже при повечето нископродуктивни почви само тази земеделска култура е основна за традиционния поминък на слабоограмотеното и маргинализирано население в някои области. Алтернативата на засажденията с тютюн са  ГМО културите.

В Европа и по света за дългия период на досег между човека и  тютюна (сумарно около четири века) пушенето му се е наложило като неизкоренима форма на развлечение, а  отношението към него  е претърпяло много метаморфози.

Масираната борба с вредния навик стартира след Втората световна война, когато медицината започва да представя убедителни доказателства за пагубното въздействие на цигарения дим върху човешкия организъм. Любопитен факт е, че първата организирана държавна кампания срещу тютюнопушенето е подета от нацистите в Германия, а Хитлер насърчава научните изследвания за ефектите от пушенето, като немските лекари първи откриват връзката между цигарите и рака на белите дробове.

Днес много добре знаем какви са рисковете за здравето ни вследствие на никотиновото пристрастяване и поглъщането на дим. Но някои продължават да си правят оглушки – в България броят им възлиза на над два милиона.

Демонът на тютюна отравя дишането, сърдечно-съдовата система, храносмилането ни. Повишава риска от рак на белите дробове, инфаркт и деменция. Състарява кожата, пожълтява зъбите. Плюенето на кръв и кашлянето на храчки сутрин също не са много приятни, нали?

Ако си пушач, то вероятно ти е дотегнало от досадните забележки на задръстените непушачи, които постоянно те изнервят с претенциите си за дима. Писнало ти е да те натирват на терасата, или пък да не можеш да си дръпнеш от жадувания дим в някое закрито заведение. Даже и навън ти мрънкат и те поглеждат неодобрително. Камо ли да отидеш в истинската Европа, където на запалената цигара (в Норвегия да речем, или Швеция) се гледа като на светотатство. Когато си в задружна компания срещу теб работи и проклетият закон на Мърфи, който гласи, че „Тенденцията цигареният дим да се насочи към някой, е правопропорционална на непоносимостта на този някой към дима“.

Да, ти знаеш, че в цивилизования свят хората и цигарите са врагове, но ти си си вкъщи. Нищо не могат да ти кажат тези смотаняци! К’во ти пука? И к’во изобщо са се загрижили за теб, нали все пак всички един ден ще умрем – Един живот живеем, значи!!!

Пък и, какъв кеф е сутринта като станеш, да запалиш цигарката-амброзия, да отпиеш от кафето и да погледнеш с олимпийско презрение от терасата над онези ми ти нещастници, дето играят йога в парка и прегръщат дърветата, или дето тичат за здраве по улицата и дишат изпаренията на колите. Смешници…

А, знаеше ли, че димът, който вдишва непушачът до теб, не е същият, който ти вдишваш. Ти, мой човек, вдишваш главната димна струя след като тя премине през тютюневия стълб на цигарата и през филтъра, а пасивният „дебил“ вдишва непречистената странична струя дим, плюс  дима, издишван от теб, което си е доста по-вредно и кофти, уважаеми ходещи комине.

В целия цивилизован  свят е ясно, че пушенето нанася сериозна и несправедлива щета върху непушачите, но на теб к’во ти пука. Нямаш културата да се съобразиш. А докога ще я караме така, братко, докато не се избием ли?

Ще те попитам, според теб, морално ли е да пушиш в присъствието на малки деца, бебета и бременни жени?

Ще те попитам, искаш ли твоите деца един ден да развият белодробни заболявания и изобщо, не те ли плаши мисълта, че след 10, 20 или 30 години пушене можеш да прекараш остатъка от живота си в белодробните отделения на болниците?

Ще те попитам какво мислиш за това, че всяка година хиляди декари обработваема и горска площ пламват, защото някой небрежен селяк си е хвърлил  неизгасения фас на земята?

Ще те попитам, не се ли отвращаваш от захвърлените навсякъде по улиците и градинките угарки, и не е ли намирало детето ти, докато е ровило с лопатката си в детския пясъчник, и фасове, заедно с обичайните изровени котешки акита?

Ще те попитам и дали са ти приятни дрезгавите тютюнджийски гласове на закоравелите ти събратя пушачи, тежката миризма на тютюн и отблъскващия катранен смог около дрехите ви? Май не ги усещаш, а?

*******************************************************************************************************

Казват, че пушенето помагало за концентрацията, успокоявало нервите, запазвало мисълта свежа, социализирало и развличало, дори поддържало фигурата стройна.

Казват още, че Дядо Коледа се спускал през комина през нощта на Бъдни вечер и оставял на добрите дечица-непушачи подаръци и лакомства.

Големите маркетингови продажници на 20-я век пък казваха, че оловото е полезно за човека, както и че радият, поставян в началото на миналия век  в отделни марки шоколад, хляб, крем за лице, паста за зъби, тонизиращи напитки и детски играчки, носил дълъг и щастлив живот.

Знаем ги ний тези реклами в стил ала „един мармот увива шоколада в станиол“, а ти?

И последно, да те питам, какво може да те накара да спреш цигарите – по-висока цена, драконовски законови мерки, нова модна тенденция по продукт-заместител, или може би повишена такса за здравеопазване спрямо немарливите със здравето си пушачи?

Хора, българи… животите ви са ценни за всички. Откажете се от цигарите, дайте си воля и пуснете екзорсиста да изпъди демона.

Президентът на Галактиката

А, ко речи? Кажи баба тенкю! Ко, не!